پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

در دنیای غرب به رغم شعارهایی که در دفاع از حقوق و آزادی‌های زن سر داده میشود نگاه ابزاری و غیر انسانی به شخصیت بانوان بسیار پررنگ است و در بسیاری موارد زنان را با مخاطرات و آشفتگی های روانی و شخصیتی مواجه کرده است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، دبیر کل مجمع جهانی بیداری اسلامی ، صبح امروز در مراسم افتتاحیه اجلاس جهانی زنان و بیداری اسلامی گفت: امواج بیداری اسلامی در سالهای اخیر موجب شده است که بار دیگر مسلمانان در کشورهای اسلامی به این خود باوری و خود آگاهی دست یابند که با اتکای به خداوند بزرگ و بهره گیری از گنجینه لایزال الهی و آموزه های اسلام عزیز، می‌توانند مسیر رشد و تعالی را پیموده و در دورانی که اندیشه های مادی ، اخلاق و معنویت را به قههرا برده منادی بازگشت به معنویت و فطرت خداجوی انسانها باشند.

وی با بیان اینکه جنبشهای اخیر مردمی در سرزمین های اسلامی، نهال خودآگاهی و اعتماد به نفس را درمیان مسلمانان کاشته و آنان را به پرسش گری های عظیمی واداشته است ابراز داشت: کمترین نتیجه آن عدم تمکن به قدرتهایی است که برای سالیان متمادی آنان را در ظلمت و عقب ماندگی نگه داشته است. جهان عرب از سال 2011 تا کنون شاهد موج جدیدی از بیداری اسلامی و خیزش ملتهای مسلمان بوده و جهان اسلام و به خصوص مرکز ثقل آن یعنی خاورمیانه با موج اخیر بیداری اسلامی در حال گذر از مرحله مهمی از حیات سیاسی و اجتماعی خود است که به عنوان نقطه عطف در تاریخ منطقه به شمار می‌رود.

دکتر ولایتی یادآور شد: در طول چند قرن گذشته مردم مسلمان خاورمیانه و شمال آفریقا با مشکلات و چالشهایی بسیاری از سوی نظام های اقتدار گرا و ناکارآمد از یک سو و مداخله استعمار گران جهانی از سوی دیگر روبرو بوده است اما بیداری مردم مسلمان منطقه امیدواریهای بسیاری را برای پشت سر گذاتشتن چالشهای گذشته و بنای آینده ای مطمئن به وجود اورده است.

وی افزود: منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا بعد از دوران طلایی صدر اسلام به مدت چندین قرن در شرایط انفعال فکری سیاسی و اجتماعی بوده که به ضعف و عقب ماندگی مسلمانان منطقه منجر شده است. در واکنش به این وضعیت در دههه های گذشته برخی از نخبگان فکری و سیاسی تلاش کردند تا با توسل به مکاتب و ایدئولوژی های شرقی و غربی و یا ایده هایی همچون ناسیونالیست و یا قومیت گرایی  به جبران ضعفها و شکستهای گذشته بپردازند اما اغلب این تلاشها به رغم دستاوردهای اندک به دلایل مختلف عملا ملتهای مسلمان را درگیر مسائل بیهوده ای ساخته است که نتیجه ای جز عقب ماندگی آنها نداشت.

مشاور رهبر معظم انقلاب افزود: در این شرایط وقوع انقلاب اسلامی در ایران تحت رهبری امام خمینی (ره) احیا گر بزرگ اسلامی و در ادامه راه بزرگانی همچون سید جمال الدین اسد آبادی، سید قطب ، ابوالعلا مودودی ، حسن البناء و مبارزان بزرگی همچون عبدالقادر الجزایری ، عمر مختار و عزالدین قصام ، اولین بارقه امیدی بود که مسلمانان سراسر جهان را در دوران متصلب جنگ سرد و حاکمیت مطلق ایدئولوژی های دو گانه شرق و غرب به تفکر و پرسش گری واداشت.

وی گفت: ایده ها و تفکرات امام خمینی (ره) روح تازه ای در کالبد نهضت اسلامی دمید  و موجب گردید جنبش بیداری اسلامی وارد مرحله جدیدی شود در طول چند دهه گذشته جمهوری اسلامی ایران تحت رهبری داهیانه حضرت آیت الله العظمی خامنه ای که خود یکی از پیشتازان عرصه بیداری اسلامی است و مسائل مهمی پای فشرده است که هدف آن احیای عزت و عظمت ملتهای مسلمان و بازیابی جایگاه امت اسلامی در تحولات سیاسی اجتماعی جهان می‌باشد.

دکتر ولایتی تصریح کرد: طی سه دهه گذشته جنبشهای اسلامی در منطقه ظهور کردند که هرکدام ویژگی ها و پیامدهای خاص خود را داشته است.کما اینکه برخی از جریان های افراطی با عبور از مرزهای تعادل و تسامح با طرح دیدگاههای رادیکال و رفتارهای تهاجمی نه تنها باعث تشدید شکافها و اختلافات درونی جهان اسلام شده اند بلکه بسترهایی را برای حضور و مداخله غرب در منطقه به بهانه مبارزه با تروریست مهیا ساخته و موجب ارائه تصویری منفی از جهان اسلامی و ملتهای مسلمان شدند.

دکتر ولایتی خاطرنشان کرد: بیداری اسلامی و خیزش های مردمی در جهان عرب را می‌توان موج جدیدی از حرکتهای اسلامی با ویژگی ها و ابعاد خاص خود به شمار آورد در واقع جنبش های جدید ، جنبش های مردمی با هویتی اسلامی هستند که در اعتراض به اقتدار گرایی و ناکارامدی نظام های سیاسی حاکم و سیاستهای داخلی و خارجی آنان بروز یافت ماهیت این جنبشها نفی انحصار گری قدرت طلبی فساد اتخاذ شیوه های سرکوب گرانه و عدم توجه به حقوق سیاسی اجتماعی مردم از سوی حاکمان و اعتراض به خدشه دار شدن کرامت انسانی شهروندان بود.

وی خاطر نشان کرد: در میان اقشار و گروه های مختلف مردم زنان نیز به عنوان یکی از گروههای اصلی نقشی چشمگیر و موثر در موج اخیر بیداری اسلامی در جهان عرب داشته اند در حالی که در جوامع اسلامی شاهد دیدگاههایی مبتنی بر افراط و تفریط در خصوص زنان مسلمان هستیم که زنان را در عرصه ها و فعالیت های اجتماعی و سیاسی منع کرده است و یا حضور زن مسلمان  در این عرصه ها به کنار گذاشتن اصول و معیار های اسلامی و پذیرش فرهنگ وارداتی غرب منوط کرده اند.

عضو مجلس تشخیص مصلحت نظام گفت: حضور موثر زنان در جنبش اسلامی ثابت کرد که زن مسلمان ضمن حفظ اصول و اعتقادات دینی و پایبندی به ویژگی های بومی خود  می‌توانند در عرصه های سیاسی و اجتماعی نقش تعیین کننده ای داشته باشند.

دبیرکل مجمع جهانی بیداری اسلامی اظهار داشت: در دنیای غرب به رغم شعارهایی که در دفاع از حقوق و آزادی‌های زن سر داده میشود نگاه ابزاری و غیر انسانی به شخصیت بانوان بسیار پررنگ است  و در بسیاری موارد زنان را با مخاطرات و آشفتگی های روانی و شخصیتی مواجه کرده و جایگاه انسانی و ارزشهای واقعی آنان را نادیده گرفته است. همچنان که می‌توان به برخی از دیدگاه های سنتی در جوامع اسلامی نیز اشاره کرد که با نگاهی تبعیض آمیز به زنان مانع از فعالیتهای اجتماعی و سیاسی آنان می‌شود در این میان اموزه های اصیل اسلامی و زندگی زنان برجسته مسلمان نشان می‌دهد که زنان مسلمان نه تنها بر اساس مبانی دینی منعی برای حضور فعال در عرصه های سیاسی اجتماعی و اقتصادی ندارند بلکه در این مرحله زنان اندیشمند در بسیاری از عرصه ها پیشتاز بوده‌اند، دیدگاه اسلام نسبت به زنان و متضمن حفظ شخصیت انسانی و اسلامی زن و نقش آن در کانون خانواده است و هم حضور فعالیت های اجتماعی و سیاسی آن را مانع نمی‌شود.

وی ادامه داد: در جنبش های اعتراضی اخیر، زنان همپای مردان در اعتراض به شرایط و نظام های سیاسی اقتدار گرا و ناکارآمد شرکت کرده و در دستاوردهای جنبش بیداری سهیم هستند. این جنبشها و تحولات فرصت مناسبی را برای ایفای نقش سیاسی و اجتماعی زنان در جوامع اسلامی منطقه به وجود آورده و انتظار می‌رود در شرایط سیاسی جدید مطالبات و جایگاه واقعی زنان به صورت اساسی مورد توجه قرار گیرد. زیرا تداوم و ثمربخشی این جنبشها در پرتو توجه به مطالبات همه بخشها و گروههای مردمی از جمله زنان و ایجاد جامعه ای متعادل و رشد یافته میسر نخواهد بود.

ولایتی ادامه داد: جنبش بیداری اسلامی در جهان عرب تاکنون دستاوردهای مهمی داشته است که از مهمترین آنها کنار گذاشتن برخی از رهبران و رژیم های سیاسی اقتدار گرا فاسد و ناکارآمد و وابسته و حرکت در جهت ایجاد نظامهای سیاسی جدید و انتخاب رهبرانی است که در راستای تحقق مطالبات جنبش تلاش نمایند اخرین دستاوردهای این جنبش را می‌توان برگزاری چند انتخابات به ویژه انتخابات ریاست جمهوری در مصر محسوب کرد که موجب گردید جریان اسلام گرا با نگرشهای ملی و اسلامی به قدرت برسد هرجند که گستره و عمق دگرگونی ها و همچنین الگو های تحول در کشورهای مختلف متفاوت است با  این حال با تداوم حضور مردم و آگاهی آنها از مطالبات و شرایط جنبش امید است که موفقیت ها و دستاوردهای مربوطه به صورت جدی افزایش یابد.

وی با اشاره به چالشهای داخلی و تهدیدات بیرونی در قبال انقلاب ها گفت: در سطح داخلی برخی ضعفهای اقتصادی و سیاسی و یا واگرایی بین نیروهای سیاسی و به خصوص تلاش بازماندگان و عناصر وابسته رژیم های گذشته چالشی برای جنبش بیداری اسلامی به شمار می‌آیند در سطح خارجی نیز مداخله قدرتهایی که منافع واهداف خود در منطقه را توسعه و تداوم جنبش بیداری اسلامی در مخاطره می‌بینند می‌تواند تهدید آفرین باشد.

ولایتی افزود:  در این شرایط آنجه که می‌تواند به پیشرفت جنبش بیداری اسلامی و دست یابی آن به مطالبات و اهداف خود کمک کند حفظ وحدت  و انسجام بین نیروهای اجتماعی و سیاسی ، پافشاری بر اهداف و ارمانهای کلان و راهبردی ، بردباری در قبال مشکلات سیاسی و اقتصادی کوتاه مدت حضور مستمر د رصحنه و تاکید بر مطالبات ، درک چالشها و تهدیدات و چاره اندیشی برای رفع آنها و به خصوص توسل به اصول و معیارهای اسلامی  در پیشبرد جنبش است به اعتقاد ما یکی از راههای حفظ اصالت جنبش بیداری اسلامی و تداوم آن همفکری و هم اندیشی تمامی اندیشمندان و فعالان سیاسی متعهد و مسلمان در نقاط مختلف جهان زمینه ای فراهم گردد تا این افراد در محیطی برادرانه به تبادل نظر با یکدیگر بپردازند بر این اساس ، نخستین اجلاس بین المللی بیداری اسلامی در روزهای 18 الی 17 سپتامبر سال 2011 میلادی با حضور بیش از 700 نفر از شخصیتهای اسلامی در تهران برگزار شد و طی آن ابعاد فکری و پیشینه تاریخی این جنبش و آخرین تحولات چالشها و چشم اندازهای آن مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha